Prečín

Prečín

Obec leží v Súľovských vrchoch na sútoku riek Domanižanka a Bodianka.

Najvyšší bod: Stráne (836,7m).

Najnižší bod: Rieka Domanižanka pri výtoku z katastra obce (325m).

História obce

Najstaršia zmienka o obci je z roku 1385, kedy sa spomína ako terra Prichen (ďalšie názvy: 1469 Prechyn, 1485 Preczin). Patrila zemianskej rodine Prečínskovcov a Podmanickovcov, neskôr panstvu Považská Bystrica. V roku 1598 mala obec 19 domov, v roku 1784 mala 50 domov, v roku 1828 mala 45 domov, v roku 1869 mala 469 obyvateľov, v roku 1880 mala 389 obyvateľov, v roku 1890 mala 366 obyvateľov, v roku 1900 mala 493 obyvateľov, v roku 1910 mala 501 obyvateľov, v roku 1921 mala 546 obyvateľov, v roku 1930 mala 600 obyvateľov, v roku 1940 mala 805 obyvateľov, v roku 1948 mala 891 obyvateľov, v roku 1961 mala 1.017 obyvateľov a v roku 1970 mala 1.097 obyvateľov. V roku 1884 postihla obec povodeň. Obyvatelia pracovali v lesoch a v poľnohospodárstve. V 20.storočí väčšina obyvateľstva pracovala V Považskej Bystrici.

História osídlenia územia

Na území obce sa našli sídliskové nálezy zo starej železnej doby (halštatská doba) z obdobia 700 p. n.l. – 400 p. n.l. z halštatskej kultúry, z mladej železnej doby (laténska doba) z obdobia 400 p. n.l. – 0) z okruhu púchovskej a laténskej kultúry a z rímskej doby (0 – 380). Slovanské nálezy z veľkomoravského obdobia (833 – 907) a z vrcholného stredoveku z 10.-12.storočia.

Najväčšie sídlisko sa našlo v lokalite Na záhumní. Výkop vodovodu tam narušil dve kultúrne vrstvy. Spodná patrí starej železnej dobe, halštatskej kultúre a vrchná obsahuje pamiatky z rímskej doby až slovanského obdobia. Na celej preskúmanej ploche bola objavená súvislá kamenná dlažba nielen v domoch, ale i medzi nimi. Nezistili sa pôdorysy drevených domov, iba polohy jednotlivých ohnísk. Tie neboli v jamách, ale na úrovni dlážky. Najčastejšími nálezmi boli železné nože a klince, ale našla sa i pracka, petlica, pinzeta, ocieľka, kamenné osličky, sklenené korálky, hlinené prasleny a kostené šidlá. To značí, že tu sídlila už vyspelá poľnohospodárska kultúra.

Sídliská púchovskej kultúry sa našli v lokalite Počarovské  a Na vŕšku. Našli sa tu grafitové črepiny. V lokalite Poprudné sa našla sudovitá zásobnica i ďalšia keramika z obdobia púchovskej kultúry. V lokalite Na Hradisku sa nachádzalo malé opevnenie s umelo upravenou terasou. Datované je na rozhranie letopočtov do čias osídlenia Slovanmi, o čom svedčí názov vrchu i niektorých skál (Vartovňa).

V miestnej časti Zemianska Závada odhalenie sídliska z mladej bronzovej doby (mladšia bronzová doba) z obdobia 1.200 p. n.l. – 1.000 p. n.l. z okruhu lužickej kultúry a sídliska z mladej laténskej doby (120 p. n.l. – 0 ) z okruhu púchovskej kultúry z prelomu letopočtu.

Miestne časti

Prečín

Zemianska Závada

Pôvodne samostatná obec sa spomína v roku 1429 ako Zawada (ďalšie názvy: 1467 Zawatha, 1473 Zawoda, 1496 Zawada, 1920 Zemanská Závada, 1927 Zemianska Závada). Patrila panstvu Košeca, na čas ju mali v zálohu zemania z Ďurďového, neskôr ju vlastnilo panstvo Domaniža. V roku 1598 mala obec mlyn a 6 domov, v roku 1784 mala 36 domov, v roku 1828 mala 26 domov, 1869 mala 123 obyvateľov, v roku 1880 mala 80 obyvateľov, v roku 1890 mala 126 obyvateľov, v roku 1900 mala 133 obyvateľov, v roku 1910 mala 157 obyvatľov, v roku 1921 mala 167 obyvateľov, v roku 1930 mala 174 obyvateľov, v roku 1940 mala 196 obyvateľov, v roku 1948 mala 218 obyvateľov, v roku 1961 mala 258 obyvateľov, v roku 1970 mala 263 obyvateľov a v roku 2019 mala 158 obyvateľov. Obyvatelia pracovali v poľnohospodárstve a v lesoch. V 20.storočí väčšina obyvateľstva pracovala v Považskej Bystrici. Od roku 1979 je miestnou časťou obce Prečín.

Slnečné hodiny.

Kaplnky: Svätej Anny, Svätého Vendelína.

Kostol narodenia Panny Márie.

Kríže: V lokalite Poprudné, V lokalite Lúky, Pod Kňazovou, V lokalite Laginovská niva, Nad lokalitou Podstráň.

Pamätná tabuľa na partizánsky štáb.

Pomník padlým v 2.svetovej vojne.

Zvonica v Zemianskej Závade.

Lipa nad Zemianskou Závadou.

MCHÚ: PP Prečínska skalka, CHA Svarkovica.

Skalné útvary: Brána, Corgoň, Eldorádo, Jeruzalem, Kaňon, Mučiareň, Panák, Pod Lipou, Prečínska ihla, Severná strana, Veľká stena, Zákutie.

Strážovské vrchy (SKUEV0256).

VCHÚ: CHKO Strážovské vrchy, CHVÚ Strážovské vrchy.