Ľudová architektúra v Ružomberku

Zvyšky ľudovej architektúry sa nachádzajú v častiach Biely Potok, Černová, Podsuchá a Vlkolínec. Vo Vlkolínci sa nachádza najlepšie zachované a najucelenejšie sídlo pôvodného ľudového staviteľstva na Slovensku v širokom kontexte okolitých krajín. Jediný pôvodný neporušený dedinský komplex dreveníc na Slovensku. Typická ukážka niekdajšej slovenskej horskej dediny. Je to pozoruhodne intaktne zachovaný sídelný celok, ktorý patrí k typu stredoeurópskych sídiel s drevenou zrubovou architektúrou rozšírenou v horských a podhorských oblastiach. Zväčša trojpriestorové zrubové domy sú kryté šindľovou strechou. Typ dedinského sídla, ulicovky, s nenarušenou voľnou zástavbou s otvorenými dvormi, uprostred krajiny s poľami a pasienkami. Trojpriestorové zrubové domy s pitvorom na kamennej podmurovke, sedlovou strechou, so štítom a kabrincom, hálkou a podlomenicou s omazanými a obielenými fasádami, okenné rámy farebné. Hospodárske objekty zrubovej a stĺpikovej konštrukcie.

Hospodárska stavba Vlkolínec 9073.

Ľudový dom Černová 11, 13, 15.