Roľnícky dvor Vlkolínec 9005-9006

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1974. Nachádza sa pri bývalej škole v obci Vlkolínec 9005, 9006 v Pamiatkovej rezervácii ľudového staviteľstva. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Ľudový dom I. Zrubový ľudový dom bol postavený koncom 19.storočia. Upravovaný v 90.rokoch 20.storočia. Prízemná stavba s trojpriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Predný dom č. 9005 dvojdomu.

Ľudový dom II. Zrubový ľudový dom bol postavený koncom 19.storočia. Upravovaný bol koncom 20.storočia. Prízemná stavba s trojpriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Zadný dom č. 9006 dvojdomu.

Hospodárska stavba. Zrubová hospodárska stavba (humno, maštaľ, záčin) bola postavená koncom 19.storočia. Prízemná stavba s obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa pri dvojdome č. 9005-9006.