Ruina kostola v Haluziciach

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Ruina kostola. Starobylé zrúcaniny opevneného neskororománskeho jednoloďového kostolíka, o ktorom je prvá písomná zmienka z roku 1299. V nej sa spomína, že kráľovské vojsko späť dobylo od Pána Váhu a  Tatier haluzický hrad. Postavený bol okolo roku 1240 za obcou. V písomnej zmienke z roku 1398 je patrocínium miestneho Kostola všetkých svätých od roku 1332. Pôvodne bol gotický, neskôr renesančne upravený. Upravený bol v 15.storočí. V 16.storočí bola predĺžená loď na dvojnásobok, pristavili sakristiu a vybudovali obranný hradbový múr so vstupnou štvorcovou obytnou vežou a strieľňami. Jednopodlažný kostol s obdĺžnikovým pôdorysom a polkruhovým záverom mal zvonicu a postupom rokov ho najskôr goticky a neskôr renesančne upravili. Úpravy prebehli v 18.storočí a v roku 1970. Na začiatku 18.storočia z neho odviezli neskorogotickú sochu Madony z konca 15.storočia (od roku 1718 sa nachádza vo farskom kostole v Beckove). Od roku 1810 je kostol pre zlý stav opustený. Veriacim slúžil do začiatku 19.storočia. Prvá väčšia rekonštrukcia kostola sa uskutočnila v roku 1968. Zrúcaniny boli v roku 1970 zreštaurované. Areál je voľne prístupný.

Bránová veža. Vežová brána opevnenia, zvonica, bola postavená v renesancii v 16.storočí. Upravovaná bola v 18.storočí a v roku 1970. Má štvorcový pôdorys, jednopriestorovú dispozíciu, je dvojpodlažná.

Hradbový múr. Ruina renesančného hradbového múru zo 16.storočia bola upravovaná v 18.storočí a v roku 1970.