Rozhľadňa na Tlstej hore – Horná Breznica

Poloha: Nachádza sa v katastri obce Horná Breznica, na vrchu Tlstá hora (651,0m) v Bielych Karpatoch.

Nadmorská výška: 651m.

Rok výstavby: 2009

Opis: Už začiatkom 19.storočia tu stála rozhľadňa, ktorá slúžila na vojenské a geodetické účely. Dnes už nestojí. Súčasná rozhľadňa je známa tiež pod názvom Rozhľadňa Púchovskej doliny. Je to unikátna drevená vyhliadková veža postavená v období júl-október 2009, ktorá bola sprístupnená verejnosti 17.októbra 2009. Na jej zostrojenie bolo použitých približne 60m3 dreva a 35m3 betónu. Hlavné piliere rozhľadne tvoria nosné zdvojené stĺpy z guľatiny. Sú zhotovené z dreva smrekovca opadavého. Betónové základy veže sú v hĺbke 3m a ich rozmery sú 6x6m. Rozhľadňa má tvar valašského klobúka. Smerom k vrcholu sa zužuje a je členená na šesť poschodí (vyhliadkových plošín). Autorom projektu tejto originálnej 21,5m vysokej veže je Antonín Závada z Valašského Meziříčí. Výhľad z rozhľadne je kruhový, vidno blízke bradlá Lednica a Vršatec, mesto Púchov a obce Dohňany a Zubák. Vo vzdialenejších panorámach kraľujú pohoria Javorníky a Kysucká vrchovina na severe a Malá Fatra na východe. Prekrásny je pohľad na Strážovské vrchy s majestátnym Strážovom (1.213,3m) a Súľovské vrchy s dominantným Veľkým Manínom (890,6m).

Prístup: Najrýchlejší prístup je z obce Dohňany, priamo k rozhľadni to trvá približne 45 minút. Na výstup k nej sa dá použiť aj trasa Náučného chodníka zdravia Tri skaly, čo je ale dlhšie.