Socha Orgoňa v Hornej Marikovej

Na vrchole Orgoňovej Kýčery (959,8m) je od leta roku 2018 umiestnená mohutná drevená socha Orgoňa. Socha je vysoká 3m. Autorom sochy je rezbár Vladimír Ragula z obce Hatné. Statný Orgoň bol vyznávačom starých slovanských bohov, a v týchto miestach sa podľa starých príbehov záhadne stratil po hroznej búrke. Podľa povesti bol posledný pohanský žrec v Javorníkoch, ktorý v stredoveku až do svojho záhadného konca odmietal prijať kresťanstvo ako nové náboženstvo a zostal verný starým pohanským bohom. Spolu s rodinou odišiel do hôr a založil osadu Orgoňovce. Stále hľadal odpoveď u svojich bohov, prečo starý svet, ktorý mu je blízky, odchádza. V hroznej búrke sa práve na vrchu, ktorý nesie jeho meno, prihováral aj najmocnejšiemu pohanskému bohovi Perúnovi. Blesky vtedy vraj udierali mimoriadne divo a burácali hrozné hromy. Po tej noci už Orgoňa nikto viac nevidel. Na Orgoňovu Kýčeru (959,8m) sa dá najrýchlejšie vystúpiť po žltej turistickej značke (8692) z centra Hornej Marikovej, z miestnej časti Modlatín. Na jej konci treba odbočiť vpravo na modrú turistickú značku (2695).