Jaskyňa pod Černokňažníkom – Považská Teplá

Poloha: Nachádza sa v celku Súľovské vrchy (podcelok Manínska vrchovina, časť Maníny), v katastri Považskej Bystrice, mestská časť Považská Teplá. Je súčasťou CHKO Strážovské vrchy a ÚEV Strážovské vrchy (SKUEV0256).

Nadmorská výška: 410m.

Ochrana: Nevyhlásená prírodná pamiatka.

Opis: Puklinová jaskyňa s celkovou dĺžkou 24m. Na povrch ústi aj druhým otvorom vo výške 7m. Je vytvorená v druhohorných (kriedových) vápencov. Ľudia jaskyňu poznali už v praveku.

Prístupnosť: Jaskyňa je prístupná od červeného turistického chodníka (0880b), ktorý prechádza Manínskou tiesňavou. Pri Rozprávkovej lúčke, na ktorej sa nachádza symbolický cintorín obetiam hôr, treba odbočiť k nemu cez mostík ponad Manínsky potok. Tu začína miestny zelený chodník na vyhliadku nad Manínskou tiesňavou, ktorý pokračuje popod skalu doprava. Z vyhliadky už je vidieť aj jaskyňa, ktorá sa nachádza asi 100m západným smerom. Návrat je po tej istej trase. Pri nepriaznivom počasí a po daždi môže byť výstup po chodníku nebezpečný.