Náučný chodník Milochov

Východisko: Považská Bystrica, miestna časť Milochov, obec Dolný Milochov, Stanica mladých turistov.

Rok otvorenia: 2000

Zameranie: Prírodovedné, ochranárske, historické a archeologické.

Typ: Samoobslužný, takmer okružný, obojsmerný, peší, celoročný chodník.

Dĺžka/prevýšenie: 6km/270m.

Čas prechodu: 2-3 hodiny.

Náročnosť: Nenáročná trasa.

Počet zastávok: 9 (úvodný panel + 8 zastávok).

0. Úvodný panel.

1. Flóra okolia.

2. Geologické zloženie.

3. Chránené územia okresu.

4. Považská Bystrica – história a archeológia.

5. Fauna okolia.

6. Geomorfologické členenie.

7. Kúpele Nimnica.

8. Vodná nádrž Nosice a obec Milochov.

Popis: Zriaďovateľom náučného chodníka je CVČ Považská Bystrica. V areáli stanice mladých turistov sa v úvode náučného chodníka nachádza náučno-oddychová zóna pre deti s interaktívnymi prvkami. Chodník vedie pekným prostredím okolia Dolného Milochova v nenáročnom, mierne zvlnenom teréne. Po počiatočnom miernom stúpaní sa približne po 700m na lúke pred infotabuľou č.1 stáča južným smerom a pokračuje lesnou cestou západnými a južnými svahmi vrchu Stavná (600,9m). Pokračuje lesom približne 900m k infotabuli č.2. Od nej po 1km je možné odbočiť vľavo 200m k vyhliadke na Považskú Bystricu, kde sa nachádzajú infotabule č.3 a 4. Od odbočky chodník po približne 300m prichádza k infotabuli č.5, pri ktorej je tiež vyhliadka. K ďalšej infotabuli (č.6) je to približne 700m. Nachádza sa tu vysielač a náučný chodník sa tu napája na žltý turistický chodník (8580) z Milochova do Manínskej tiesňavy. Treba tu odbočiť prudko vpravo. Z tohto bodu už chodník väčšinou klesá do obce Dolný Milochov. Po približne 600m prechádza okolo infotabule č.7 a pokračuje ďalších 500m ku krížu nad Dolným Milochovom, ktorý je záverom Kalvárie. Pod krížom je približne 100m osadený posledný infopanel (č.8), od ktorého klesá do obce, pri hasičskej zbrojnici odbočuje vpravo (žltý chodník tu pokračuje rovno) a následne odbočuje vľavo k bývalej železničnej zastávke. Od kríža je to približne 1km. Z trasy sú pekné výhľady na Považskú Bystricu, bradlo Klapy a Maníny rozrezané Manínskou tiesňavou.