Symbolický cintorín v Manínskej tiesňave – Považská Bystrica

Symbolický cintorín je venovaný obetiam hôr, ktorých životy sú spojené s Považskou Bystricou a Manínskou tiesňavou. Na Skale nad lúčkou je osadených niekoľko pamätných tabúľ s menami tých, ktorý v týchto miestach, ale i inde na Slovensku a vo svete tragicky zahynuli v horách alebo zomreli prirodzenou smrťou. Úplne prvá pamätná tabuľa v Manínskej tiesňave bola umiestnená na stene odpočívadla. Bola pamiatkou na Gustáva Šmetka, ktorý zahynul v roku 1942 v období ešte pred začiatkami horolezectva v tejto lokalite. Na dnešné spomienkové miesto na Rozprávkovej lúčke jeho pamätnú tabuľu premiestnili v 70.rokoch 20.storočia. Oproti symbolickému cintorínu, nad cestou pod Dračím hrebeňom je umiestnená malá kamenná mohyla s pamätnou tabuľou na pamiatku Jožka Tybána, ktorý tu tragicky zahynul v roku 1959 vo veku 17 rokov. Nasledoval Janko Košťa, ktorý vyliezol zozadu do Nižnej štrbiny Skaly nad lúčkou a spadol. Ani jeden z nich nebol horolezec. Prvý horolezec, ktorý v tiesňave zahynul, bol Štefan Haško v roku 1965. K nešťastiu došlo v Dolnej Gotickej stene, kde naň padla skala. V tiesňave zahynuli aj Dano Pauer (2002) a Kveto Galičár (2014). Ďalší zahynuli v horách alebo prirodzenou smrťou. V horách zahynuli členovia Horolezeckého klubu Manín: Miloš Turan, Marián Poliačik, Ďurkech (nie je na tabuľke) Zlatica Podhorská, Vlado Špindor, Noro Gero, Janko Šofránko a Dino Kuráň. Mimo klubu Ján Švarc, Igor Kubo (horolezec, ktorý mal k tiesňave vrúcny vzťah, zomrel na zákernú chorobu). Na symbolickom cintoríne sú umiestnené aj tabule zakladateľov horolezeckého klubu a horolezectva v Manínskej tiesňave: Joe (Jozef) Dostal, Pavol Andrášik, zakladateľ horolezeckých zrazov v tiesňave Dr. Róbert Horníček a dlhoročný predseda a osobnosť slovenského horolezectva Fero Závodský. Pôvodne tam mal tabuľu iba Joe. Neskôr, po smrti predchodcov HK Manín, bola vymenená za jednu spoločnú, aby bolo možné uctiť si pamiatku týchto významných osobností spoločne. Všetci ostatní nemali s  horolezectvom nič spoločné a príčiny boli rôzne. Častou príčinou, bol zostup neznámym smerom. Symbolický cintorín sa nachádza v Považskej Bystrici, v mestskej časti Považská Teplá, v Manínskej tiesňave medzi skalami Veľkého a Malého Manína na tzv. Rozprávkovej lúčke. V roku 2010 bol zaradený medzi pamätihodnosti mesta.