Lesný chodník Vysoký vrch v Bodinej

Východisko: Stred obce Bodiná.

Rok otvorenia: 2011

Zameranie: Prírodovedno-lesnícko-ochranársky zameraný chodník.

Typ: Samoobslužný, peší, textovo-zážitkový, čiastočne okružný.

Dĺžka/prevýšenie: Zdravotný okruh 4km, trasa s výstupom na Vysoký vrch (766,0m) 6km. Maximálne prevýšenie 353m.

Čas prechodu: 2-3hod.

Náročnosť: Stredne náročný.

Počet zastávok: 8 + 3

Popis: Chodník sa nachádza v CHKO Strážovské vrchy. Čiastočne nadväzuje na modrý turistický chodník (2694). Na trase chodníka sa nachádza posedenie a interaktívne prvky. Úvodný panel je umiestnený v obci Bodiná v nadmorskej výške 413m. Chodník možno absolvovať v dvoch variantoch:

Zdravotný okruh (modrá farba) v dĺžke 4km, na ktorom je umiestnených 8 informačných panelov. Od úvodného panelu v centre obce treba pokračovať asi 870m spolu s modrým turistickým chodníkom (2694) na dolný okraj obce, kde chodník odbočuje z hlavnej cesty doľava a pokračuje k panelu č.2 (Symboly kresťanstva) pri kríži v lokalite Na Obrázku. Po ďalších 360m prichádza chodník k panelu č.3 (Bez vody niet života) v lokalite Biela voda a po 280m k panelu č.4 (Lesná pedagogika) v lokalite Dolné bezie. Chodník pokračuje 570m k panelu č.5 (Zvieratá nášho lesa) v lokalite Jastriabia. Tu je možné pokračovať po modrom okruhu alebo odbočiť na červený okruh a vystúpiť na Vysoký vrch (766,0m). Modrý chodník pokračuje 200m do lokality Lány-Brezica s panelom č.6 (Obec Bodiná). Odtiaľ sú pekné výhľady na obec a jej okolie. Po ďalších 400m chodník prichádza do lokality Pod Černovom k panelu č.7 (Zachovajme lesy potomstvu) a po ďalších 350m do lokality Skotňa k panelu č.8 (Voda v lese). Tu sa nachádza zaujímavý skalný útvar Skotňa. Z tejto lokality chodník schádza 1.000m späť do stredu obce k úvodnému panelu.

Trasa s výstupom na Vysoký vrch (červená farba) (766,0m) v dĺžke 6km (spolu s modrým okruhom). Výstup na Vysoký vrch (766,0m) sprevádzajú ďalšie 3 informačné panely. Od panelu č.5 je treba odbočiť z modrej trasy doprava a pokračovať 830m k panelu č.9 (Lesný hydepark – miesto, kde hovorí les) v lokalite Rajecká cesta, ďalších 220m k panelu č.10 (CHKO Strážovské vrchy) a odtiaľ 490m na vrchol Vysokého vrchu (766,0m), kde je umiestnený panel č.11 (Vysoký vrch). Návrat k panelu č.5 je po rovnakej trase.

Súčasnosť: Pri našej poslednej návšteve v októbri 2021 boli infopanely 1-8 demontované. Našli sme iba panely 9-11 cestou na Vysoký vrch (766,0m). Z obecného úradu nás informovali, že panely boli odstránené kvôli pozemkovým úpravám. Nevieme, či ale ešte budú osadené späť. Ak viete viac, dajte vedieť.