Socha svätého Jána Nepomuckého v Pružine

Autorom sochy je Michal Janiga. Bola vytvorená zo zbierky obyvateľov Pružiny. Slávnostne bola požehnaná 24.6.2012. Pôvodne tu mala stáť kaplnka, ale nakoniec sa rozhodlo o vytvorení sochy. Tá je odliata z betónu, ale povrchová úprava imituje prírodný pieskovec. V minulosti bolo toto miesto pravdepodobne zatápané, spolu s osadou Priedhorie. Preto tu ľudia postavili stĺp s obrázkom svätca. Bola to olejomaľba na plechu. Dnes tu miesto neho stojí socha. V soche sa nachádza relikvia svätého Jána Nepomuckého, ktorú Štefanovi Závodníkovi daroval Bedřich, kardinál Schwarzenberg, arcibiskup pražský. Socha svätého Jána Nepomuckého stojí na rázcestí troch ciest obklopenom horami, juhozápadne od osady Priedhorie medzi skalami. Nachádza sa pri nej prameň svätého Janka.