Pamätník SNP v Považskej Bystrici

Pamätník venovaný obetiam SNP a 2.svetovej vojny bol postavený na mieste, na ktorom stál v minulosti pamätník M. R. Štefánika. Pamätník bol postavený v roku 1971 a jeho autormi sú Štefan Lukačevič a Vojtech P. Ihriský. Pozostáva z dvoch viac ako 20m vysokých betónových pilierov, na ktorých sú v hornej časti umiestnené tri bronzové sochy bojovníkov v 2.svetovej vojne (partizán, vojak a letec). V dolnej časti na stene sa nachádzajú tri reliéfy s výjavmi z vojny. Súčasťou pamätníka je niekoľko pamätných tabúľ: pamätná tabuľa zamestnancom Zbrojovky, pamätná tabuľa 100.výročia vzniku Československej republiky a obetí 1.svetovej vojny, pamätná tabuľa PTP. V roku 2021 bol rekonštruovaný. Pamätník SNP stojí pod Orlovským mostom cez Váh, v Parku SNP, na ulici M. R. Štefánikova. Od roku 2010 je pamätník zaradený medzi pamätihodnosti mesta.