Pamätná tabuľa PTP v Považskej Bystrici

Pamätná tabuľa pripomínajúca obete PTP (pomocných technických práporov) a VTNP (vojenských táborov nútených prác) z rokov 1948-1954 bola, ako prvá svojho druhu na Slovensku, odhalená v roku 2005. Pôvodne sa nachádzala na budove na ulici M. R. Štefánika 167 pri kruhovom objazde pod diaľničným viaduktom, v ktorej sídlil Okresný klub PTP. Odtiaľ bola po zmene majiteľa budovy demontovaná. Od roku 2017 sa nachádza v Považskej Bystirici, na ulici M. R. Štefánika v Parku SNP pri pamätníku SNP. Stojí na nej: Nezabudnime! V rokoch 1948-1954 bolo internovaných 40.000 československých mužov pre svoje presvedčenie, túžbu po slobode a pravde v táboroch PTP/VTNP. V roku 2010 bola zaradená medzi pamätihodnosti mesta (zmena v roku 2017).