Pamätná tabuľa 100.výročia vzniku Českoslovenkej republiky a obetí 1.svetovej vojny v Považskej Bystrici

Pamätná tabuľa k 100.výročiu vzniku Československej republiky dňa 28.októbra 1918, ukončenia 1.svetovej vojny dňa 22.novembra 1918 a na pamiatku občanov mesta Považská Bystrica, ktorí položili svoje životy na bojiskách 1.svetovej vojny v rokoch 1914-1918. Podobná tabuľa so zoznamom padlých v 1.svetovej vojne bola súčasťou pamätníka M. R. Štefánika, ale zmizla spolu so sochou. Na tabuli je 36 mien padlých občanov z Považskej Bystrice. Pamätná tabuľa bola v roku 2018 osadená na múr pri pamätníku SNP v Parku SNP. V minulosti bol v týchto miestach betónový polkruh s nápisom: „Dali ste život, aby národ žil“. Tento nápis bol umiestnený aj na novú pamätnú tabuľu. Pamätná tabuľa sa nachádza v Považskej Bystrici, na ulici M. R. Štefánika.