Pamätník obetiam 2.svetovej vojny v Udiči

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1979. Pamätník padlým v 2.svetovej vojne z roku 1969. Pri prelete amerických bombardérov v smere zo severu na juh dňa 12.decembra 1944 bolo o 10.45hod nad vtedajšou obcou Malá Udiča zhodených 10 bômb. Jedno z lietadiel, pravdepodobne kvôli poruche, potrebovalo odľahčiť stroj a preto odhodilo bomby nad Šedovými lúkami. Jedna z nich, vážiaca asi 150kg, ale z neznámych príčin dopadla priamo na rímskokatolícku školu, ktorá bola zdemolovaná. V učebni mali hodinu žiaci 1.triedy, prítomných bolo 49 detí. Pri výbuchu zomreli piati žiaci: Bernardína Harvánková (nar. 26.8.1937), Ferko Ješík (nar. 14.10.1938), Robko Kovalíček (nar. 30.9.1938), Milanko Markovič (nar. 7.12.1937) a Augustínko Šalvata (nar. 28.7.1937), 22-ročný učiteľ Michal Rajňák (nar. 22.11.1922) a 24-ročná učiteľka Ružena Cecília Vondrová (nar. 22.11.1920). V tom čase prebiehalo v škole vyučovanie a nachádzalo sa v nej 37 osôb. Okrem mŕtvych bolo 6 ťažko a 24 ľahko zranených. Výbuch poškodil aj kostol a okolité domy v okruhu 500m. Ostatné bomby dopadli za obec na polia a do lesa, všetky vybuchli a jedna z nich bola časovaná a vybuchla 2 hodiny po prelete. V roku 1966 na mieste bývalej školy zriadili park a v ňom pripravili miesto pre pamätník. Výstavba sa začala na jar 1968. Slávnostne odhalenie tohto pamätníka sa konalo 7.septembra 1969 v rámci oslav 25.výročia SNP. Okrem pozvaných hostí sa ho zúčastnili i rodičia detí a učiteľov, ktorí počas výbuchu bomby zahynuli, ich spolužiaci, obyvatelia z obce a ľudia z okolia. Pamätník pripomína zrúcaninu budovy, reliéf na ňom znázorňuje sediacu mladú ženu so sklopenými očami a zahalenou hlavou. Ľavou rukou sa opiera lakťom o koleno a drží v nej kvet, pravou rukou podopiera celú svoju postavu. Naľavo je nápis: „Ja nikdy neprestanem kričať plným hrdlom zachráňte spánok detí plný pokoja nech sa ich zraky obracajú za slávičím spevom a nech sa neboja (Vladimír Reichel)“. Vpravo pred pamätníkom je umiestnená doska s menami obetí, dátumom ich narodenia a dátumom, kedy k tejto tragédii došlo. Autorom pamätníka je akademický sochár Stanislav Bíroš z Bytče. Pamätník stojí v strede obce vedľa kostola, na mieste kde stála škola.