Pohrebná kaplnka svätého Cyrila a Metoda v Bohuniciach

Pamiatkový objekt NKP Kaštieľ s areálom vyhlásený v roku 1963. Postavená v parku pri kaštieli v roku 1866 v novogotickom slohu. Dala ju postaviť zemianska rodina Medňanských, ktorá v 19.storočí v kaštieli bývala, ako svoju rodinnú hrobku. Alojz Medňanský (posledný z bohunickej vetvy rodu) mal dcéru Janu, ktorá sa po roku 1864 vydala za Juraja Kubíniho z Liptovskej stolice. Usadili sa v Bohuniciach. Jana dva roky po svadbe zomrela spolu s dcérou Máriou počas epidémie cholery. Juraj im dal postaviť rodinnú hrobku, na ktorej stojí kaplnka. V krypte sú uložené telá oboch žien. Neskôr tu bolo uložené aj telo Kubíniho dcéry z 2.manželstva Zelmy a v roku 1902 aj telo Juraja Kubíniho. Pod kaplnkou sa nachádza krypta rodiny Medňanských a Kubíni. Menšia jednopodlažná podpivničená stavba s jednopriestorovou dispozíciou, s nárožnými fiálami a vežičkou vstavanou do jej priečelia. Nad vchodom do kaplnky sú erby rodov Medňanských, Kubíniovcov a Gusnerovcov. Kaplnka stojí v parku v areáli kaštieľa Medňanských v obci.