Pamätník 2.svetovej vojny na Stratenci

Na vyhliadkovom vrchu Stratenec na hlavnom hrebeni Javorníkov stojí od roku 1969 pamätník oslobodzovacích bojov „Tri kríže“ v tvare troch veľkých betónových krížov. Pripomínajú smrť troch príslušníkov 1.československého armádneho zboru, ktorí tu padli 3.mája 1945. Na pamätnej tabuli v blízkosti pamätníka stojí: Dne 3.5.1945 při osvobozování Velkých Karlovic zde, na Ztracenci padli dva neznámí příslušníci 1.československého armádního sboru a Andrej Rabčan, narozen 9.11.1922 v Drábsku. Všetci traja sú pochovaní na cintoríne v obci Velké Karlovice. V roku 2022 boli identifikovaní doposiaľ neznámi dvaja vojaci. Boli to Rudolf Miko zo Sabinova, narodený 13.8.1921 a Ludvík Somoši, bez bližších údajov. K pamätnej tabuli pri pamätníku pribudla ďalšia s údajmi o týchto doteraz neznámych vojakoch. Vrch Stratenec sa nachádza v katastri obce Papradno.