Mohyla generála M. R. Štefánika na Bradle

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1968. Bola postavená na vrchu Bradlo v rokoch 1927-1928 pri príležitosti 10.výročia jeho tragickej smrti. Už od r oku 1924 prebiehali prípravné práce. Dokončili ju 20.9.1928. Postavená bola z travertínu z lokality Dreveník na Spiši. Opravovaná bola v rokoch 1989-1996, kedy prebehla komplexná rekonštrukcia a v roku 2004. Autor národný umelec architekt Dušan Jurkovič (1868-1947), autor mnohých stavieb na Slovensku, v Čechách a v Poľsku. Rodák z Turej Lúky patril ku generácii slovenských architektov a bol jedným z jej najvýznamnejších predstaviteľov. Vytvoril viacero pamätníkov a monumentálnych pamätníkov. Prvý návrh mohyly mal Dušan Jurkovič pripravený už v roku 1920. Milan Rastislav Štefánik (1880-4.1.1919), politik, vedec, astronóm, generál, zaslúžil sa o vznik Československa. Svojim umiestnením a prevedením patrí mohyla k vrcholnému štandardu európskej monumentálnej architektonickej tvorby. Mohyla sa skladá z dvoch obdĺžnikových terás. Spodná terasa má rozmery 93m a 62m a tumby, na ktorej sú umiestnené pamätné tabule s nápismi: Čs. minister a generál dr. Milan R. Štefánik 21.júla 1880 – 4.mája 1919. Zahynul pádom lietadla dňa 4.mája 1919 pri Bratislave. S ním kráľ. taliansky serg. U. Merlino a sol G. Aggiunti. Veľkému synovi oslobodený národ československý. V nárožiach sú umiestnené vatrové komory a vedú z nej dve schodiská na hornú terasu. Horná terasa má rozmery 45m a 32m. Na nej sú tiež dve schodiská a v každom rohu stoja 12,5m vysoké pylóny a symbolizujú štyri obete leteckého nešťastia a zároveň štyri krajiny v ktorých generál Štefánik pôsobil. V základe má mohyla dĺžku 96m a šírku 70m. Zo stredu hornej terasy vyrastá pyramída zakončená tumbou. Štefánikov hrob je v hĺbke 8m pod tumbou. Nad hrobkou je ďalšia miestnosť, v ktorej je uložený základný kameň mohyly a kríž zo Štefánikovho pôvodného hrobu. Nachádza sa v katastri Brezovej pod Bradlom na vrchu Bradlo (543,1m).