Mauzóleum Gabriela Baroša v Klobušiciach – Ilava

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1970. Hrobka Gabriela Baroša bola postavená v rokoch 1893-1895. Postavená bola v secesnom slohu. Až do dokončenia hrobky bolo telo uložené v krypte Kostola všetkých svätých v Ilave. Stavba má štvorcový pôdorys, je jednopodlažná s centrálnou dispozíciou. V roku 1932 bola hrobka vykradnutá. V roku 2002 prebehla čiastočná rekonštrukcia strechy a architektonických článkov. Kamenné architektonické články kupoly sú dielom A. Rybáka. Reštaurovali ich akademickí sochári Ondrej Csütörtöki a Árpád Mézes v spolupráci so Štefanom Untermajerom. Na stene je umiestnená pamätná tabuľa, na ktorej stojí: “ Tu odpočíva Gábor Baross. Žil od 6.júna 1848 do 10.mája 1892. Bol rodákom Pružiny. Poslanec parlamentu za mesto Györ. Minister dopravy. Čestný občan Györu.“ Mauzóleum stojí v Ilave, v juhovýchodnej časti cintorína v mestskej časti Klobušice.