Kúria v Senci (Turecký dom)

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Bývalá renesančná kúria (kaštielik), tzv. Turecký dom, bola postavená v 17.storočí. V rokoch 1556-1560 ho dal postaviť bratislavský župan Krištof Baťán. Upravovaný bol v 19.storočí, v 20.storočí, v rokoch 1978, 1994 a pred rokom 2010. Do roku 1757 sa v ňom konali zasadnutia Bratislavskej župy, potom slúžil najmä úradným účelom. Je to jedna z najstarších renesančných stavieb na Slovensku a najvzácnejšia historická pamiatka na centrálnom námestí v meste. Pevnostný charakter objektu dokumentujú oblúčikovité strieľne. Polkruhové štítky atiky stavbu nielen zdobili ale aj chránili obrancov objektu. Dochovali sa záznamy, že z Tureckého domu viedla podzemná chodba smerom za zástavbu ulice. Ochrannú funkciu mali aj štíty objektu prečnievajúce ponad strechu. Turecký dom zažil útok Turkov v roku 1663. Zaujímavosťou dvojpodlažnej stavby s pivnicou a štvorcovým pôdorysom je nárožná valcovitá veža, bastión, typická pre stavby z obdobia tureckých vpádov. Po strate obrannej funkcie bola vo veži miestnosť, kde sa schádzala a bavila šľachta. Stavba bola niekoľko rokov opustená a veľmi zdevastovaná. V roku 1994 bola dokončená nákladná prestavba. Stojí na Námestí 1.mája 8 a nachádza sa v nej štýlová reštaurácia a múzeum.