Kaštieľ v Tomášove

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Pôvodne barokový kaštieľ bol postavený rodinou Jesenákovcov v roku 1736. Upravovaný bol v 1.tretine 19.storočia, na prelome 19. a 20.storočia, v roku 1947 a v 50.rokoch 20.storočia. Klasicisticky bol upravený v poslednej štvrtine 18.storočia. V 1.polovici 19.storočia prešiel ako veno do majetku rodiny Draskóczyovcov a v 2.polovici 19.storočia tiež venom do rúk Vayovcov. V roku 1908 kúpil kaštieľ spolu s veľkostatkom Rudolf Strasser, potomkom ktorého patril do roku 1946. Počas 1.svetovej vojny bola v kaštieli vojenská nemocnica. V 40. a 50.rokoch 20.storočia Strasserovci poskytovali turistom bohato zariadené izby na ubytovanie. Po roku 1946 bola v kaštieli škola a rôzne inštitúcie. V roku 1953 bol kaštieľ upravený a nadstavaný v duchu historického romantizmu a stal sa sídlom detského domova, neskôr výchovného ústavu pre chlapcov, ktorý sem premiestnili z Hlohovca. Vstupný priestor tvorí podjazd a stĺpový vestibul, klenutý striedavo pruskými a českými klenbami na pilieroch. Na poschodie vedie dvakrát lomené reprezentačné schodisko. Miestnosti sú zaklenuté pruskými a českými klenbami, miestnosti na poschodí majú rovné stropy. Kaštieľ je rozsiahla dvojpodlažná budova s pivnicou a pôdorysom v tvare U. Hlavná fasáda má mierne vystupujúce rizality, dva bočné a jeden stredný, zakončený trojuholníkovým tympanónom. Pred týmto rizalitom je polkruhový balkón s kovaným zábradlím, podopieraný dvoma piliermi. Aj na dvorovej fasáde je plytký rizalit zakončený trojuholníkovým tympanónom, pred ktorým je stĺpový portikus s balkónom. Okná tohto rizalitu majú polkruhové zakončenie. Rizality na poschodí členia pilastre s iónskou hlavicou, nad oknami poschodia sú rozviliny a podlvysy zdobené girlandami. Stredný rizalit má segmentovo zakončený vchod, na poschodí je uložený na združených stĺpoch. Z fasády východného krídla vystupuje kaplnka s polygonálnym záverom. Prízemie budovy člení pásová rustika a od poschodia ho oddeľuje kordónová rímsa. Okná sú v šambránach s nadokennými a podokennými rímsami. Frontóny v rizalite na poschodí majú tvar vejára. Nad oknami bočného krídla na prízemí sú štukou zdobené supraporty. Novobarokovou úpravou, najmä ornamentálnymi prvkami, boli pozmenené hlavne vstupné časti. Budovu kryje valbová strecha, na rizalitoch je strecha manzardová. Počas rekonštrukcie boli prízemné časti bočných krídel nadstavané do dnešnej podoby. Budova je krytými chodbami spojená s novými stavbami ústavu. V roku 1993 Strasserovci z Gyováru v rámci reštitúcie získali kaštieľ späť do vlastníctva ale zariadili si tu iba niekoľko izieb a v ostatných priestoroch ponechali ústav. Je možné pozrieť si ho zvonku z parku. Kaštieľ je situovaný v rozsiahlom parku a nachádza sa v časti Majorháza 1. Dnes je v ňom Art Hotel.

Park.