Kostol dvanástich apoštolov v Bíni (Rotunda dvanástich apoštolov)

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodne románsky jednoloďový rímsko-katolícky Kostol dvanástich apoštolov postavený v období koniec 10.storočia až 1.polovica 11.storočia alebo v 12.storočí. Pôvodne to bola románska rotunda. V roku 1683 bola poškodená a obnovená bola až po roku 1755, kedy bola barokovo prestavaná. Po prestavbe pribudli dve okná a na strop i bočné steny boli namaľované barokové fresky. Ďalšie úpravy v 19.storočí, v 40.rokoch 20.storočia a v rokoch 1954-1961. Po renovácii vykonanej po 2.svetovej vojne z bočných stien odstránili vrchné vrstvy omietky, našli sa aj pôvodné okná a barokové boli zamurované. Pristavala sa aj miestnosť pre viacero ľudí, pretože sa rekonštruoval aj kostol, ale tá bola po dokončení kostola zbúraná. Po rekonštruckii boli odstránené poškodené barokové maľby a pod nimi sa objavili románske fresky. Maľby pri oknách zobrazujú apoštolov. V stene je 12 oblúkovitých vyhĺbení, ktoré mohli byť postavené na počesť dvanástim apoštolom. Dlažba je z tehál. Kostol je postavený tiež z tehál, omietnutý pôvodným postupom (kovový nástroj na uhladenie omietky sa zohrieval v ohni a omietka sa pripekala na stenu), čím pripomína pôvodnú románsku stavbu. Strecha v tvare Prilby bola krytá šindľom. Na vrchu sa nachádza apoštolský dvojkríž svätého Štefana. Na štyroch protiľahlých stranách bol viditeľný kríž. Prízemná stavba s kruhovým pôdorysom. Stojí západne od farského kostola a patrí do jeho areálu.