Busta Andreja Hlinku v Ilave

Na sokli, na ktorom je umiestnená busta je nápis: „Mons. Andrej Hlinka (1864-1938). Otec – vodca slovenského národa.“ Autorom busty je akademický sochár Jozef Pospíšil. Prvýkrát ju odhalili 29.6.1939. Hneď po 2.svetovej vojne v roku 1945 socha zmizla. Až začiatkom 70.rokov 20.storočia ju odhalila demolačná čata pri asanácii budov pre výstavbu kultúrneho domu. Robotníci ju odniesli do zberných surovín. Vedúci zberných surovín Ferdinand Pavlík sochu naložil do auta a zakopal ju vo svojej záhrade v obci Jasenica. Po roku 1989 bola socha umiestnená pred Kostol svätého Michala ArchanjelaJasenici. Nakoniec bol originál busty inštalovaný na pôvodnom mieste v Ilave a v Jasenici je umiestnená kópia busty. Opravu originálu robili v Kovo Beluša bratia Tlaskalovci. Jej druhé odhalenie prebehlo 10.5.1992. Busta sa nachádza na Mierovom námestí v Ilave v juhozápadnej časti Parku Štefana Rausa.