Mariánsky stĺp v Ráztočne

Národná kultúrna pamiatka Socha na pilieri vyhlásená v roku 1970. Dielo v štýle ľudového baroku. Nachádza sa južne od vstupu do areálu kostola na ulici kpt. Nálepku. Autormi úpravy v rokoch 2012-2015 sú Dušan Hagara a Igor Hovorič. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Podstavec. Kamenný štvorboký podstavcom štvorcového pôdorysu z roku 1741. Upravovaný bol v rokoch 2012-2015.

Pilier. Štvorboký kamenný pilier z roku 1741. Upravovaný bol v rokoch 2012-2015. Originál hlavice sa nachádza v interiéri rímsko-katolíckeho Kostola narodenia Panny Márie.

Kópia piliera. Kópia hlavice piliera z rokov 2012-2015.

Socha. Originál sochy nepoškvrnenej Panny Márie (Panny Maria-Immaculata) stojacej na zemeguli s hadom z roku 1741 sa nachádza v predsieni rímsko-katolíckeho Kostola narodenia Panny Márie. Upravovaná bola v rokoch 2012-2015.

Kópia sochy. Kópia sochy nepoškvrnenej Panny Márie (Panna Maria-Immaculata) z rokov 2012-2015. Nachádza sa na stĺpe južne od vstupu do areálu kostola.