Kúria Drugetovcov v Čachticiach

Národná kultúrna pamiatka Kúria s areálom vyhlásená v roku 1993. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kúria. Renesančná prízemná budova kúrie, tzv. Konzulovec, bola postavená v 1.polovici 17.storočia ako menšie vidiecke sídlo šľachty. Postavil ju gróf Juraj Druget III. z Humenného, manžel Kataríny Nádašdy, dcéry Alžbety Báthoryovej. Jeho rod francúzsko-neapolského pôvodu bol blízky kráľovskej rodine Anjouovcov. Neskôr bola kúria v majetku Andrášiovcov a Jesenských. Dvojkrídlová prízemná solitérna stavba s bočnou fasádou má pôdorys v tvare U, jednotraktovú dispozíciu, jednopodlažná s pivnicou. V podzemí sa nachádzajú tri miestnosti. Upravovaná bola v 2.polovici 18.storočia barokovo a v 19.storočí (1810) empírovo. Vo dvore sa nachádza arkádová chodba. Nad vchodom je oblúkovitý portál s erbom Drugetovcov uprostred. Záhradu vedľa kúrie Jesenskí premenili na fantastickú expozíciu cudzokrajných rastlín a stromov. Ešte v 60.rokoch 20.storočia sem chodili školy na exkurzie. Dnes je záhrada zničená. V záhrade je 40m hlboká studňa. Upravená bola v roku 1945. Stavba stojí na ulici Medzihorská 180 v centre obce povyše kostola.

Múr. Torzo kaštieľa Orságovcov. Renesančný kaštieľ stál na mieste, kde dnes stojí kúria Drugetovcov. Zostal z neho iba kus múru, ktorý svedčí o tom, že budova bola poschodová. V 2.polovici 15.storočia ho postavil Michal Orság de Gút, ktorý v roku 1436 dostal do majetku Čachtice. Bol kráľovským pokladníkom a uhorským palatínom v rokoch 1458-1484. Jedným z majiteľov kaštieľa bol Ladislav Orság. Posledným Orságovcom bol Krištof, ktorý zomrel v roku 1567 (je pochovaný v kostole v obci). Upravovaný bol v 3.tretine 16.storočia až začiatkom 17.storočia. Sústredila sa tu súdna moc v 15. a 16.storočí. V roku 1772 vyhorel. Torzo kaštieľa, múr, stojí na ulici Medzihorská v parku s historickou zeleňou pri kúrii Drugetovcov.

Park.