Kaštieľ Draškovičovcov v Čachticiach

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Renesančný kaštieľ, v ktorom je dnes múzeum z dejín Čachtíc. Postavený bol v roku 1668. Dal ho postaviť chorvátsky bán Mikuláš Draškovič. Koncom 17.storočia bola stavba rozšírená. Na začiatku 18.storočia budovu získali Forgáčovci. V rokoch 1710-1717 k nej pristavili dve krídla, jedno na juhozápade a druhé na severovýchode. V západnej časti pôvodnej budovy v roku 1708 biskup gróf Pavel Forgáč dal zriadiť kaplnku. Poslednými majiteľmi bola rodina Čenkayová, ktorá kaštieľ kúpila v roku 1851 od Mikuláša Forgáča. Gróf Čenkay už schátralú budovu prenajímal chudobným, čo jej stav ešte zhoršovalo. Zomrel bez potomkov a kaštieľ prepadol v prospech štátu. Oprava prebehla v rokoch 1954-1958, kedy bol adaptovaný na nové využitie. Dve krídla pristavané Forgáčovcami boli odstránené. Bloková solitérna stavba má pôdorys v tvare L, dvojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažná s pivnicou. Na fasáde sa nachádza výrazný stredný rizalit. Na prízemí fasády smerujúcej do záhrady má otvorenú arkádovú chodbu, bočné krídlo má predstavané schodisko. Oltárny kameň z bývalej kaplnky je osadený v stene pod bránou vľavo. Od roku 1960 slúži budova muzeálnym účelom, v časti budovy na poschodí je Múzeum histórie Čachtíc a Tatrína. Upravená bola i v rokoch 1968-1970 a 1987. Kaštieľ stojí na ulici Malinovského 245 západne od kostola. Po roku 1989 sa budova stala vlastníctvom Trenčianskeho múzea. Dnes je v nej i kultúrny dom.