Kaštieľ v Častkovciach

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1974. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Pôvodne neskororenesančný kaštieľ postavený v roku 1640. Kaštieľ postavili Révaiovci. Barokovo prestavaný bol v 2.polovici 18.storočia, ďalšie úpravy v 19. a 20.storočí. Je to dvojpodlažná, podpivničená, trojkrídlová budova s fasádou členenou pilastrami a rímsami s pôdorysom v tvare U. Na prízemí sú segmentové klenby s plochými lunetami. Slávnostná sieň na druhom podlaží má zrkadlovú klenbu s barokovou štukovou výzdobou. Kaštieľ je situovaný excentricky voči parku na jeho severozápadnom okraji. Dnes je kaštieľ v súkromnom vlastníctve. Kaštieľ tvoril pôvodne jeden celok s hospodárskym dvorom, ktorý leží západne od kaštieľa. Medzi nimi bol vytvorený sad, respektíve záhrada, ktorá ich opticky aj priestorovo delila. Stojí v obci s.č. 2 v parku s historickou zeleňou.

Park. Okolo kaštieľa je park s historickou zeleňou, ktorý bol založený pravdepodobne pri prestavbe kaštieľa v roku 1856. Pôvodná rozloha bola 5ha.