Kostol svätého Michala, archanjela v Krajnom

Národná kultúrna pamiatka Kostol s opevnením vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Pôvodne renesančný rímsko-katolícky kostol svätého Michala, archanjela spomínaného v roku 1595. Bývalý evanjelický kostol stojí nad obcou na vrchu Čipčiny. Postavený bol v období koniec 14. až 1.tretina 15.storočia. Opravovaný bol v období 3.tretina 15.-1.tretina 16.storočia a v 1.polovici 17.storočia. Zbarokizovaný bol v polovici 18.storočia. Je to jednoloďová jednovežová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom a polygonálnym záverom. Mohutná predstavaná veža je zakončená nízkym ihlancom. V máji 2007 začal archeologický a stavebno-historický výskum kostola. Archeologický výskum viedol RNDr. Mgr. Marián Samuel z Archeologického ústavu SAV v Nitre, stavebno-historický výskum vykonávala privátna bádateľka Mgr. Silvia Pavlusová. Výskum priniesol nové, nečakané poznatky, ktoré posúvajú dejiny kostola pravdepodobne až do 14.storočia.

Hradbový múr. Okolo kostola sú zvyšky ranorenesančného obranného múru zo 16.storočia s pôdorysom v tvare elipsy.