Kaplnka Ružencovej Panny Márie v Pružine

Kaplnku dal postaviť v rokoch 1876-1877 Štefan Závodník. Postavená bola v pseudogotickom slohu. Štefan Závodník ako šíriteľ úcty Ružencovej Panny Márie 1.10.1876 posvätil základný kameň stavby. Slávnostne bola vysvätená 30.9.1877. Naprojektovali ju synovia M. Urbánka zo Vsetína. Loď má štvorcový pôdorys a polkruhovú apsidu. Vežička kaplnky je vtiahnutá do pôdorysu lode, exteriér zdobí oblúčikový vlys. Na priečelí je nápis „Kráľovná svätého Ruženca 1877“. Oltár kaplnky tvorí obraz od J. B. Klemensa z roku 1877 a zobrazuje Pannu Máriu sediacu na oblakoch ako podáva ruženec svätému Dominikovi a naklonené dieťa Ježiš podáva ruženec svätej Kataríne Sienskej, ktorá má na hlave tŕňovú korunu. V kaplnke je umiestnený malý mramorový sarkofág s fotografiou Štefana Závodníka s nápisom: „Tu leží srdce Štefana Závodníka, farára a dekana v Pružine“. Sarkofág je prázdny. Nad vchodom do kaplnky je drevený kríž s korpusom a vo výklenkoch po oboch stranách sa nachádzajú sošky svätého Vendelína a svätého Štefana Kráľa. Na malý bočný drevený oltár bol inštalovaný organ, ktorý vyhotovili rajeckí výrobcovia organov. Zrekonštruovaná bola v rokoch 2008-2011. Zrekonštruovaný bol celý interiér a exteriér kaplnky. Stojí v strede obce naľavo pri ceste smerom na miestnu časť Briestenné.