Kalvária v Zlatých Moravciach

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 2018. Súčasťou Kalvárie je 14 kaplniek Krížovej cesty s drevorezbami od Jozefa Krauseho z roku 1910. Na najvyššom mieste Kalvárie sú 4 mohutné kríže a vrcholová Kaplnka svätej Anny. Kalvária bola rekonštruovaná. Nachádza sa severozápadne od mesta na Martinskom vrchu v lokalite Háj pod vrcholom kopca. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaplnka. Vrcholová klasicistická Kaplnka svätej Anny z roku 1882. Upravovaná bola v rokoch 1910, 1981 a v 2.polovici 20.storočia. Prízemná historizujúca stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom so segmentovým záverom.

Kaplnka krížovej cesty I. 1.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty II. 2.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty III. 3.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty IV. 4.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty V. 5.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty VI. 6.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty VII. 7.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty VIII. 8.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty IX. 9.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty X. 10.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty XI. 11.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty XII. 12.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty XIII. 13.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Kaplnka krížovej cesty XIV. 14.zastavenie krížovej cesty postavené v rokoch 1898-1910 v historizujúcom slohu. Má obdĺžnikový pôdorys.

Sadovnícka úprava. Prírodno-krajinárska sadovnícka úprava s historickou zeleňou z rokov 1898-1910. Upravovaná bola v rokoch 1915-1938.