Kalvária v Nitrianskom Pravne

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 2014. Na pahorku Galgensberg stojí kalvária, Golgota, ktorá je unikátnym súborom 27 sakrálnych stavieb v štýle novogotiky. Nachádza sa medzi Nitrianskym Pravnom a miestnou časťou Solka. Iniciátorom a zakladateľom kalvárie bol miestny rodák a kňaz Anton Richter /1861-1942/. Stavebné práce prebiehali v rokoch 1933-1937. Projekt podľa zahraničných vzorov vypracoval banskobystrický staviteľ Mikuláš Wihl. Stavbu riadili miestni rodáci Anton Koberling a Ján Kotschner. Celá kalvária má dva kostoly, tri kaplnky, 14 riadnych a 8 doplnkových zastavení. Spodnej časti dominuje dolný kostol, Kaplnka večere Pánovej. Ústrednou dominantou celého súboru je na vrchole kopca horný kostol, Kaplnka ukrižovania Krista. Má oltár z kararského mramoru a pozadie oltára tvorí kamenný múr, ktorý predstavuje vrch kalvárie. Na ňom sú kríže Krista a lotrov so sochami Panny Márie, svätého Jána a Márie Magdalény. Štrnásť kaplniek zastavení krížovej cesty spája kľukatý chodník, pričom celú kompozíciu obohacujú ďalšie zastavenia. V každej zo štrnástich riadnych zastavení je reliéfny obraz polychrómovanej masy. Na výzdobe sa okrem slovenských majstrov podieľali aj umelecké dielne zo zahraničia (Nemecko, Horné Rakúsko a Čechy). Vŕšok, na ktorom bola kalvária postavená, bol premenovaný na Galgensberg. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kalvária. Nepravidelný pôdorys. Kalvársky vrch.

Kaplnka I. Kaplnka Večere Pánovej.

Kaplnka II. Kaplnka na Olivovej hore.

Kaplnka III. Kaplnka Judášovej zrady.

Kaplnka IV. Kaplnka zapretia Krista Petrom.

Kaplnka krížovej cesty I. Novogotická kaplnka, 1.zastavenie, Kristus pred Pilátom, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty II. Novogotická kaplnka, 2.zastavenie, Kristus berie kríž, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty III. Novogotická kaplnka, 3.zastavenie, Prvý pád  Krista pod krížom, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty IV. Novogotická kaplnka, 4.zastavenie, Stretnutie Krista s Pannou Máriou, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty V. Novogotická kaplnka, 5.zastavenie, Šimon pomáha Kristovi, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty VI. Novogotická kaplnka, 6.zastavenie, Kristus a Veronika, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty VII. Novogotická kaplnka, 7.zastavenie, Druhý pád Krista pod krížom, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty VIII. Novogotická kaplnka, 8.zastavenie, Kristus napomína plačúce ženy, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty IX. Novogotická kaplnka, 9.zastavenie, Tretí pád Krista pod krížom, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty X. Novogotická kaplnka, 10.zastavenie, Vyzliekanie Krista, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty XI. Novogotická kaplnka, 11.zastavenie, Pribíjanie Krista na kríž, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty XII. Novogotická kaplnka, 12.zastavenie, Ukrižovanie Krista, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty XIII. Novogotická kaplnka, 13.zastavenie, Snímanie Krista z kríža, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka krížovej cesty XIV. Novogotická kaplnka, 14.zastavenie, Ukladanie Krista do hrobu, postavená v rokoch 1933-1937.  Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom.

Kaplnka V. Kaplnka Ecce Homo.

Kaplnka VI. Kaplnka Petrov nárek, Judášovo zúfanie.