Hradisko Várhégy v Starom Tekove

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Ranostredoveké slovanské hradisko Várhégy zo 7.-8.storočia, z veľkomoravského obdobia. Má pôdorys nepravidelnej elipsy. Na rovnakom mieste bol v 11.storočí postavený hrad (Tekovský hrad), ktorý sa v roku 1075 uvádza ako castrum Bors, v roku 1206 ako castrum de Bors a v roku 1301 ako castrum Borsiensis. Vďaka ideálnej strategickej polohe pri dôležitom brode, na rozdvojení riek Perec a Hronec, sa stal pôvodný zemný hrad čoskoro župným sídlom. K vývinu mesta však nedošlo pre rozklad kráľovského župného zriadenia, pri ktorom sa aj Tekovský hrad dostal v roku 1272 do súkromných rúk a zanedlho potom, v 14.storočí zanikol. Jeho majetky pripojili k Levickému hradu. Hrad stál na okraji vyvýšeniny, z ktorej bol relatívne dobrý výhľad do okolia. Smerom ako sa vyvýšenina zvažovala boli pravdepodobne palisády a mierna oblá nerovnosť naznačuje, že možno aj obranná stavba. Pod ňou je viditeľná priekopa, ktorá bránila hrad z najprístupnejšej strany a bola vytvorená pravdepodobne zámerne. Poloha Várhégy sa nachádza na Námestí SNP v strede obce. Na mieste hradu je cintorín, v blízkosti je kostol a obytná zástavba. Terénne nerovnosti naznačujú polohu a rozlohu hradu.