Budova rezbárskej školy v Uhrovci

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1968. Budova bývalej rezbárskej strednej odbornej školy, ktorá vznikla v roku 1875. Založil ju Albert Zay. Budova bola prestavovaná v 2.polovici 20.storočia. Je to neskoroklasicistická stavba s obdĺžnikovým pôdorysom, dvojtraktovou dispozíciou, je dvojpodlažná s podpivničením. Bola to jedna z prvých škôl a dielní tohto druhu na Slovensku. Zameraná bola na potreby umeleckého priemyslu, ako aj praktické znalosti umeleckého rezbárstva. Zanikla v roku 1895. Žiaci školy vyrábali rôzne písacie a fajčiarske potreby, vyrezávané rámy na obrazy a suveníry. Zúčastnili sa s úspechom viacerých výstav i svetovej výstavy v Paríži v roku 1878. Škola vychovala niekoľko uznávaných rezbárov. Majstri rezbári, odchovanci tejto školy, boli slávni. Napríklad Štefan Šovánka, ktorý najskôr pracoval ako návrhár vychádzkových palíc, neskôr svoju umeleckú činnosť uplatnil v sklárni. Jeho diela sú dodnes zachované v rímskokatolíckom Kostole zoslania Ducha Svätého, sú to dve olejomaľby a sklenený boží hrob. Tradícia rezbárov v obci funguje dodnes. Budova bývalej rezbárskej školy stojí v Uhrovci na ulici SNP 71.