Vodný hrad v Partizánskom

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Je pozostatkom neskorormánskeho nížinného hradu, ktorý bol postavený koncom 12.storočia. Základy hradu sa zistili v podobe opevnenej obytno-obrannej veže na mieste, ktoré bolo prirodzene chránené meandrami rieky Nitra. V blízkosti zaniknutej veže postavili v 14.storočí gotickú vežu obytnej funkcie. V 1.tretine 15.storočia k nej pristavali palác a lokalitu znovu opevnili. K tejto úprave sa viaže aj listina kráľa Žigmunda z roku 1426, ktorou povoľuje dokončiť rozostavané fortalicium Imrichovi a Mikulášovi de Simonyi (zo Šimonovian). V 16.-17.storočí prešiel kaštieľ renesančnými úpravami. V roku 1880 bol kaštieľ reštaurovaný, boli reprodukované aj renesančné úpravy zo 16.-17.storočia. Po roku 1945 boli plochy okolo kaštieľa rozparcelované na domovú výstavbu a tým zanikli trasy opevnenia z čias renesancie a neskorej gotiky. Zrekonštruovaný bol v roku 1998. Čiastočne zachovaná budova má pôdorys v tvare T, jednotraktovú dispozíciu, je dvojpodlažná so vstupnou vežou. Na severnej strane je prístupná gotickým segmentovým portálom a padacou mrežou. Patrí k najstarším kaštieľom na Slovensku. Zachovala sa pôvodná dispozícia, na prvom podlaží sú zaklenuté miestnosti a čierna kuchyňa. Na poschodie vedie točité schodisko, neskoršie prestavané. V jednej miestnosti sa nachádza valená klenba s hrebienkovými lunetami. Na fasádach sú pôvodné gotické a renesančné, čiastočne romanticky upravené okná. Budova a opevnenie sa zachovali len čiastočne, na západnej strane badať zvyšky muriva odbúranej časti. Pôvodne bola okolo kaštieľa vodná priekopa. Stojí v parku s historickou zeleňou na ulici Šimonovianska 33 v časti Šimonovany.

Park.