Kaštiele v Ostraticiach

Národná kultúrna pamiatka Kaštiele vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ I. Kaštieľ barokový. Pôvodne dva kaštiele v súčasnosti so spoločným dvorom, ktoré boli postupne rozširované. Oba boli nakoniec okolo roku 1820 empírovo upravené a spojené. Spoločná empírová úprava fasád oboch kaštieľov s opakovaním motívu slepej arkády a do archivolt vsadených okien prízemia členeného pásovou rustikou. Prvý barokový kaštieľ bol postavený v 2.štvrtine 18.storočia. Ďalšie úpravy v 1.štvrtine a koncom 19.storočia. Posledná rekonštrukcia prebehla v roku 2007. Má pôdorys v tvare L, dvojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažný. V nádvornej časti má arkádovú chodbu a v miestnostiach pruské a krížové klenby. Spoločné nádvorie z tretej strany uzatvára renesančný kaštieľ. Stojí pri hlavnej ceste č.234 v časti Malé Ostratice. Dnes je v ňom maloobchodná prevádzka.

Kaštieľ II. Kaštieľ renesančný. Druhý renesančný Addov kaštieľ (obecný kaštieľ) bol postavený v 2.polovici 16.storočia, v polovici 17.storočia a v 3.tretine 17.storočia. V roku 1800 bol barokovo upravený. Ďalšie úpravy v 3.tretine 19.storočia a v 20.storočí. Má obdĺžnikový pôdorys, trojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažný s pivnicou. Na fasáde má predstavaný ťažký empírový stĺpový portikus. Miestnosti v tomto kaštieli majú pôvodnú hrebienkovú krížovú klenbu, pruské klenby a zmodernizované rovné stropy. Na priečelí sa zachoval fragment renesančného portálu. Stojí pri hlavnej ceste č.233 v časti Malé Ostratice.