Romantický kaštieľ v Klátovej Novej Vsi

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1996. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Prvá zmienka o kúrii Jána Bošániho je z roku 1591 a v roku 1614 sa už uvádza ako kaštieľ. Bol štvorkrídlový opevnený. Dala ho postaviť rodina Bošániovcov na ochranu pred Turkami. Kaštieľ neskôr chátral. Upravený bol v štýle romantickej vily pred rokom 1779. V 2.polovici 19.storočia ho rozsiahlo prestaval nový majiteľ Ignác Langhamer, ktorý časť kaštieľa zbúral a prízemný zvyšok upravil v neskoroklasicistickom slohu. Neskôr ho opäť prestavali ďalší majitelia Pidolovci, ktorí ho vlastnili až do začiatku 20.storočia. Ďalší majiteľ Leopold Eugen Haupt-Stummer dal k nemu v roku 1906, pre svoju najstaršiu dcéru Gertrúdu a jej manžela lekára Edmunda Nesnera, pristaviť poschodovú secesnú vilu. Upravil a rozšíril tiež pôvodný park (až na rozlohu 10ha), vybudoval rybníky. Za kaštieľom vytvoril jeden väčší a tri menšie rybníky napájané z Hradského potoka. Pôsobivý krajinársky celok dopĺňali malebné zákutia a mostíky s kovaným zábradlím. Zaujímavosťou bola vodná turbína na sútoku potokov, ktorá vyrábala elektrinu pre kaštieľ. Po smrti svojho manžela darovala Gertrúda kaštieľ štátu. Má nepravidelný pôdorys, dvojtraktovú dispozíciu, je jednopodlažný a dvojpodlažný. Stavba má postranné balkóny a štvorosový rizalit na hlavnom priečelí. Solitér stojí v parku s historickou zeleňou na juhovýchodnom okraji časti Janova Ves č.33. Od roku 1967 v kaštieli sídlila detská ozdravovňa, ktorá svoju činnosť ukončila. Odvtedy sa kaštieľ nevyužíva a chátra.

Park.

Brána. Romantická mrežová vstupná brána z 2.polovice 19.storočia (1906) stojí v severozápadnej časti oplotenia v parku pri kaštieli.

Most.

Váza. Váza.