Thonetovský kaštieľ vo Veľkých Uherciach

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a park vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Thonetovský, tzv. veľký kaštieľ, bol postavený začiatkom 17.storočia (1622-1630) v renesančnom slohu na mieste zaniknutého hrádku, pričom boli využité časti pôvodného muriva. Stavať ho začal v roku 1622 Michal Bošáni s manželkou Margarétou v časoch tureckej invázie. Dostavba pokračovala ešte v roku 1667. V 18.storočí bol prestavaný v barokovom slohu. V roku 1844 sa majetky a kaštieľ dostali do vlastníctva tekovského župana Jána Nepomuka Kegleviča. Nový vlastník ho v rokoch 1845-1860 úplne prestavaný v romantickom novogotickom slohu podľa vzoru anglických stredovekých hradov, pričom na prízemí boli ponechané niektoré časti pôvodných miestností. Projekt vypracoval rakúsky architekt Alois Ludwig Pichl. V roku 1865 kaštieľ aj s majetkami kúpili Thonetovci, ktorí ho vlastnili až do 2.svetovej vojny. Kaštieľ modernizovali, zaviedli elektrinu, vodovod a ústredné kúrenie. Okolo kaštieľa oživili anglický park. Hodnotná výzdoba interiéru miestností na druhom podlaží s vyrezávanými drevenými stropmi, stenami obloženými drevom a vzorovými parketami. Romantická rytierska sieň s bustami rytierov na stenách. Vo vnútornom zariadení gobelín, umiestnený v slávnostnej sieni, ktorý predstavuje kráľa sediaceho na tróne, obklopeného množstvom postáv. Reliéfna podobizeň baróna Thoneta z roku 1904 od P. Breithuta z Viedne. Rokokový rám z 2.tretiny 18.storočia. Kaštieľ je štvorkrídlová budova stavaná okolo obdĺžnikového arkádového dvora s okrúhlymi vežami na nárožiach. Uzatvorená dvojpodlažná, dvojtraktová budova. Ukončenie atiky strechy budovy a veží je typicky tudorovsko-hrebeňovité. Dvojtraktové prízemie s novogotickou kaplnkou prístupnou bohato riešeným portálom. Fasáda budovy je členená bohatými novogotickými architektonickými článkami. Po roku 1945 bola v kaštieli zriadená škola – lesnícke odborné učilište. V roku 1970 prebehol pamiatkový výskum. V roku 1979 začala necitlivá rekonštrukcia, ktorú ukončili v roku 1990. V roku 2004 celý areál od obce odkúpil potomok posledných majiteľov, Dipl. Ing. Flavio Thonet. Kaštieľ sa v súčasnosti rekonštruuje. Začal s čistením areálu a postupne sa pustil do opravy kaštieľa a fasád. Vonkajšie fasády kaštieľa sú z väčšej časti obnovené a priľahlý park anglického štýlu je vyčistený a upravený. Solitér stojí na okraji anglického parku s historickou zeleňou na severnom okraji obce.

Park.