Pomník padlým a umučeným v SNP v Ladcoch

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pomník padlým a umučeným v SNP bol postavený z pieskovca v realistickom slohu v roku 1946. Bol postavený zo zbierok občanov. Jeho autorom je akademický sochár Fraňo Štefunko. Na betónovej platni sú dvojstupňové schodíky, na ktorých je umiestnený hranolovitý podstavec, smerom hore zužujúci sa. Podstavec je vertikálne členený do troch blokov, vrchný blok je ešte horizontálne delený na štyri rovnaké časti a spodný blok na dve časti, dva spodné bloky sú z terazza, vrchný blok je z kameňa. Na podstavci je umiestnená pamätná tabuľa z bieleho mramoru, ktorá prechádza všetkými troma blokmi. Na menšom podstavci je umiestnená socha, ktorá znázorňuje partizána visiaceho s rukami upevnenými lanom okolo praniera, ktorý je hranolovitý, zrejme mučeného, odetého v nohaviciach, s rozopnutou halenou, bosého. Pomník je venovaný konkrétnej historickej udalosti, ktorá popisuje najväčšiu tragédiu z 2.svetovej vojny v obci. Najprv partizáni zajali dvoch Nemcov. Kameňolom, v ktorom sa partizáni ukrývali, ostreľovali Nemci z dela. Posielali za partizánmi ľudí z dediny, aby vojakov vrátili. Ich vyhrážky zneli jasne: ak vojakov nevrátia, tak za každého zajmú desať rukojemníkov a zastrelia ich. Ale partizáni ich vrátiť nemohli, pretože ich zastrelili. Ako odvetu Nemci za každého vojaka pochytali desať náhodných okoloidúcich v osade Horné Ladce, keď išli do hory alebo z hory. Keďže ich ešte nebolo dvadsať chodili po domoch a chytali ďalších mužov. Rukojemníkov na nejaký čas zavreli v miestnej cementárni, prepustili iba jedného 80-ročného muža. Ostatných 19 mužov na nádvorí cementárne Nemci zastrelili 16.4.1945 strelou z pištole do tyla. Pomník stojí na križovatke v strede obce Ladce pri hlavnej ceste. Uvažuje sa o jeho premiestnení na vhodnejšie miesto.