Pamätník obetiam 2.svetovej vojny v Riedke – Dolný Lieskov

Spoločný pamätník vyvraždenia židovskej rodiny a padlých partizánov, ktorí tu zahynuli v roku 1944. Venovaný je židovskej rodine Blayerovej, ktorej členovia boli zastrelení počas 2.svetovej vojny v osade Riedka. Rodina Blayerová žila pôvodne v Zborove pri Bardejove. V roku 1941 sa im narodil syn Alfréd. Rodičia pochádzali zo Sedlice pri Prešove, kde sa narodili v roku 1913. V Zborove za dramatických okolností prežili roky 1942-1943. Na jar roku 1944 boli Židia, ktorí prežili, násilne donútení presťahovať sa z východného Slovenka na stredné Slovensko. Rodina Blayerovcov bola presunutá na Liptov, odkiaľ sa koncom leta 1944 presunula do jaskýň Strážovských vrchov pri Pružine. V Jaskyni spásy na vrchu Svrčinovec (759,7m) sa pred fašistami ukrývali dve židovské rodiny. Po vypuknutí SNP, po príchode nemeckých vojakov a po príchode 2.slovenskej partizánskej brigády M. R. Štefánika do Riedky, bola osada fašistami v nedeľu 1.10.1944 vypálená. Zahynuli tu i traja neznámi partizáni. Pamätník bol obnovený v roku 2013 aktivistami a pozostalými po priamych účastníkoch tragédie. Pamätník sa nachádza v lokalite Riedka, miestna časť Tŕstie, v katastri Dolného Lieskova.