Mariánsky stĺp v Novom Meste nad Váhom

Národná kultúrna pamiatka Socha na stĺpe vyhlásená v roku 1963. Na pamiatku morovej epidémie ho dal postaviť prepošt Jakub Haško, ktorý sa dokončenia stĺpu nedožil, bol postavený rok po jeho smrti. Stĺp postavil Pavol zo Žabokriek. Nachádza sa na Námestí slobody v Pamiatkovej zóne. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Podstavec. Barokový hranolový dvojstupňový podstavec z roku 1696 so štvorcovým pôdorysom. Upravovaný bol v 18.storočí a v rokoch 1827, 1958, 1981 a 2001.

Stĺp. Originál barokového valcového stĺpu z roku 1696. Upravovaný bol v 18.storočí a v rokoch 1827, 1958, 1981 a 2001. Nachádza sa na dvore Podjavorinského múzea.

Kópia stĺpa. Kópia barokového valcového stĺpu z roku 1981. Upravovaný bol v roku 2001.

Socha. Originál barokovej sochy Madony (Panna Mária s dieťaťom) na stĺpe z roku 1696. Opravovaná bola v 18.storočí a v rokoch 1827, 1958, 1981 a 2001.