Kysucko-oravská lesná úvraťová železnica v Novej Bystrici (Časť Kubátkovci-Chmúra)

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1996. V rokoch 1915-1918 tu talianski vojnoví zajatci postavili úzkorozchodnú lesnú železnicu, ktorá spájala Kysuce s Oravou. V rokoch 1925-1926 bola vybudovaná spojovacia trať s lesnou železnicou na Orave (Lokca – Erdútka) cez sedlo Demänová. Dosahovala dĺžku 110km v kopcovitom teréne, viedla až z Oščadnice. Železnice podobného typu sa nachádzajú v juhoamerických Andách a v Indii. V Európe je to ojedinelá a jediná fungujúca železnica tohto typu a jedna z mála na svete. Do 70.rokov 20.storočia slúžila hlavne na prepravu kmeňov stromov z lesa. V roku 1969 bola trať z ekonomických dôvodov zrušená. Novovybudovaná komunikácia č.520 znovu od roku 2008 spája Kysuce s Oravou. Je nedeliteľnou súčasťou Múzea kysuckej dediny. Vedie z Vychylovky až na Oravu. Stúpanie do sedla Demänová prekonáva ojedinelým technickým riešením – úvraťami. Obnovená časť (od ústia doliny) sa využíva v dĺžke 3,6km na prepravu návštevníkov Múzea kysuckej dediny, ďalšia sa obnovuje (po hájovňu Tanečník v Oravskej Lesnej). Na trati premáva historická lokomotíva známa pod označením U-34.901. Vyrobená bola v roku 1909 strojárňami Maďarských železníc v Budapešti. Autormi sú E. a L. Gal z Ružomberka. Do roku 1975 jazdila na lesnej železnici v údolí Čierneho Hrona. V roku 1975 ju odkúpilo Kysucké múzeum v Čadci. V rokoch 1977-1995 bola lokomotíva využívaná na skúšobné a ukážkové jazdy historických vlakov v národopisnej expozícii vo Vychylovke. Od roku 1995 sa začala riadna prevádzka.