Kúpele Sklené Teplice

Vznik kúpeľov podmienili teplé minerálne pramene. Známe boli už od 16.storočia. Od 1.polovice 19.storočia sa začal rozvoj kúpeľov. Termálne minerálne pramene s teplotou vody 37-53°C. Voda je zemito-sadrová a sadrovo-sírna. Teplé minerálne pramene tu vznikli z povrchových (vadóznych) vôd, ktoré prenikajú do veľkých hĺbok (700-1.000m) a po ohriatí a obohatení sa minerálnymi látkami vystupujú po pukline ako vody termálne. Lieči sa tu pohybové ústrojenstvo sa nervové choroby. Raritou je jaskynný kúpeľ zvaný Parenica s vodou teplou 42°C, ktorý bol známy už v 16.storočí. Prameň vyviera v jaskyni s kamenným vodopádom usadených minerálov. Okrem termálnych minerálnych prameňov tu vyvierajú i jednoduché teplice s menším obsahom minerálií. Park v kúpeľnom areáli bol vybudovaný v rokoch 1835-1838.

Národná kultúrna pamiatka Kúpele s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kúpeľný dom I. Klasicistický kúpeľný dom, Ústredný kúpeľ, z 3.tretiny 18.storočia. Upravovaný bol v 18.storočí a v roku 1970. Budova č.102.

Kúpeľný dom II. Neskorobarokový kúpeľný dom, Rodinný kúpeľ, z 2.polovice 18.storočia. Upravovaný bol v roku 1970. Budova č.106.

Liečebný dom I. Neskorobarokový liečebný dom, sanatórium, z 2.polovice 18.storočia. Upravovaný bol v 2.tretine 20.storočia. Stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Budova č.108.

Kúpeľný dom III. Neskorobarokový kúpeľný dom, poliklinika, z 2.polovice 18.storočia. Upravovaný bol v 19.storočí a v roku 1975. Stavba s dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Budova č.103.

Administratívna budova. Neskorobaroková administratívna budova, správa kúpeľov, hostinec, z 2.polovice 18.storočia. Upravovaná bola v 2.tretine 20.storočia. Stavba s dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Budova č.100.

Liečebný dom II. Neskorobarokový liečebný dom, Parný kúpeľ, z 2.polovice 18.storočia. Budova č.104.

Pavilón. Klasicistický hudobný pavilón, čitáreň, Kursalón, z 2.polovice 19.storočia. Prízemná stavba s pôdorysom v tvare štrnásťhranového elipsoidu. Budova č.107 je premiestnená v parku.

Kúpeľný dom IV. Neskorobarokový Banský kúpeľný dom z 2.polovice 18.storočia. Stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Budova č.97.