Kostol všetkých svätých v Tvrdošíne

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Drevený neskorogotický Kostol všetkých svätých bol postavený v 2.polovici 15.storočia. Upravovaný bol v 60.rokoch 16.storočia a v rokoch 1650-1654 a 1739. Je to jednoloďová stavba. Figurálne a ornamentálne maľby v interiéri pochádzajú z rokov 1653-1654. Prekrásne klenbové maľby, obloha s hviezdami, anjeli a kazetový strop, dotvárajú gotickú mystiku priestoru. Renesančne bol prestavaný v 17.storočí. Renovovaný bol v rokoch 1899, 1937 a 1990. Kostol s cintorínom je obohnaný renesančným múrom s barokovou vstupnou bránkou a dvoma kruhovými kostnicami. Mobiliár v interiéri kostola pochádza zo 16.-17.storočia. Jeho dominantou je barokový oltár z konca 17.storočia s obrazom všetkých svätých. Predchodcom dnešného oltára bol nízky gotický oltár, z ktorého sa zachovalo krídlo s maľbou svätého Petra a svätého Jána Krstiteľa. Strednú časť gotického oltára pôvodne tvoril obraz Oplakávanie Krista z 15.storočia, ktorý v roku 1919 previezli do Múzea v Budapešti. Interiér kostola bol dotvorený v polovici 17.storočia. Zaujmú najmä obrazy apoštolov, neskororenesančná kazateľnica s postavami anjelov z roku 1654 a obraz svätého Juraja na koni v boji so šarkanom, ide o temperu na dreve, ktorá pochádza z obdobia okolo roku 1653. Kostol stojí v Pamiatkovej zóne na starom cintoríne. V roku 2008 bol zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Dnes je v ňom galéria.