Kostol Najsvätejšej Trojice v Tvrdošíne

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodne renesančný rímsko-katolícky farský Kostol Najsvätejšej Trojice bol postavený v 1.polovici 17.storočia. Do dnešnej podoby sa kostol začal stavať v roku 1766, dokončený bol v roku 1770. Reštaurovaný bol v roku 1950. Je to trojloďová stavba s neskorobarokovým monumentálnym oltárom. Mobiliár pochádza z 18.storočia. Kostol vymaľoval tvrdošínsky maliar Karol Mayer, ktorý svoje maľby signoval monogramom C. M. Ďalšie maľovanie kostola sa uskutočnilo v roku 1929. Posledné maľovanie kostola sa uskutočnilo v roku 2008 a realizovala ho firma „Gloria Deo“ zo Zavaru. V roku 1900 po veľkom požiari kostola bola prestavaná aj veža, ktorá predtým bola cibuľovitého tvaru. Pred kostolom stojí neskorobarokový stĺp z konca 18.storočia a baroková kaplnka z roku 1815. Kostol stojí v Pamiatkovej zóne na Trojičnom námestí.