Kostol sťatia svätého Jána Krstiteľa v Nitrianskom Pravne

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodný kamenný gotický rímsko-katolícky farský Kostol sťatia svätého Jána Krstiteľa z konca 14.storočia. V roku 1715 bol, po viacnásobnom vyrabovaní a vypálení (1605, 1678), prestavaný. Rekonštrukčné práce prebehli v rokoch 1683-1686. Po roku 1819 miestny farár a rodák Anton Alojz Tenczer dal kostol opraviť. Požiar kostol zasiahol i v roku 1827, po ňom bol ešte rekonštruovaný ale práce trvali dlho. Odvtedy chátral a v roku 1896 bol zatvorený. V rokoch 1904-1907 bol zbúraný (O. Sztehl) a v rokoch 1910-1915 prestavaný  podľa projektu architekta Otta Sztehla z Budapešti. Projektant použil novogotický sloh s trojloďovým priestorom a s krížnou loďou a obdĺžnikovým pôdorysom s polygonálnym záverom presbytéria, zaklenutým lunetami s náznakom rebier. Hlavné a bočné lode majú popri lunetovej i krížovú klenbu. Obvodové múry spevňujú oporné piliere. Vstupné priečelie je vyzdobené sochami apoštolov Petra a Pavla. Z pôvodného kostola sa zachovala iba veža a Kaplnka svätého Michala, archanjela s oltárom a ľudovou plastikou Piety z konca 18.storočia. V kostole sa nachádza hodnotný interiér a oltárny obraz od J. B. Klemensa. Pri kostole bola na starých základoch začiatkom 19.storočia postavená fara. Trojloďový jednovežový dvojkaplnkový kostol stojí v Pamiatkovej zóne v juhovýchodnej časti Námestia SNP.