Kostol svätého Andreja Svorada a Benedikta v Nitrianskom Rudne

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Farský jednoloďový kostol postavený v klasicistickom slohu v rokoch 1801-1816 na mieste staršieho dreveného kostola, ktorý bol zničený požiarom. V roku 1991 bol kostol zasvätený svätému Andrejovi Svoradovi a Benediktovi. Kostol má obdĺžnikový pôdorys s rovným záverom, je jednoloďový a jednovežový. Strasti chudoby a s tým spojených chorôb pomáhal zmierňovať významný národovec, chýrny liečiteľ a farár František Madva, ktorý bol v roku 1822 určený za administrátora a od roku 1825 sa stal farárom na fare v Nitrianskom Rudne. Rodák zo Skalice sa venoval botanike, zbieraniu a výskumu liečivých rastlín, systematickému štúdiu odbornej lekárskej literatúry a svojimi liečebnými metódami sa stal vyhľadávaným ľudovým liečiteľom nielen doma, ale v celej strednej, južnej i východnej Európe. Fraňa Madvu návštevníkom obce pripomína pamätník, ktorý dal v areáli kostola v roku 1925 postaviť odbor Matice slovenskej a jeho meno nesie aj chrámový zbor v Nitrianskom Rudne, reprezentujúci obec na Slovensku i v zahraničí. Kostol stojí v strede obce na ulici Školská.