Kostol svätej Heleny a Krista Kráľa v Nedožeroch-Brezanoch

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Starogotický rímsko-katolícky farský Kostol svätej Heleny a Krista Kráľa z konca 14.storočia, dostavaný bol pravdepodobne okolo roku 1409. Jednoloďová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s polygonálnym záverom. V 90.rokoch 15.storočia bola stavba polygonálne rozšírená o presbytérium a v západnej časti bola vybudovaná mohutná veža. Grófka Františka Khuen, vdova po Pavlovi Pálfim, majiteľovi bojnického panstva, dala v roku 1666 kostolík rozšíriť o loď a vežu a okolo kostola bol vybudovaný múr so strieľňami. Vtedy bol i barokovo upravený. Upravený bol i v roku 1748. Má zachované pôvodné architektonické detaily a barokové zariadenie zo 17. a 18.storočia. Kostol sa skladá z Kostola svätej Heleny, ktorý bol postavený zásluhou palatína regni Hungarie Eustacha de Ilschra a jeho vznešenej manželky a Kostola Krista Kráľa, pristavaného v južnej časti stavby v roku 1938. Pri obnove podľa projektu architekta B. Štorma v roku 1938 dostal kostol súčasnú podobu. Z pôvodného kostola sa okrem malieb zachovali aj viaceré stavebné prvky. Z 2.polovice 17.storočia pochádza renesančno-baroková kazateľnica, krstiteľnica z červeného mramoru je zo 17.storočia. V roku 1986 pri reštaurátorských prácach bola odkrytá freska Snímanie z kríža. Kostol v časti Brezany stojí na kopci na Hviezdoslavovej ulici.