Kostol narodenia Panny Márie v Trenčíne

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Farský rímsko-katolícky Kostol narodenia Panny Márie postavený pôvodne ako gotický v roku 1324 pravdepodobne na starších základoch z polovice 13.storočia. Prestavovaný bol po požiaroch v rokoch 1528, 1790 a 1886. Renesančne bol prestavaný v rokoch 1553-1560. Je to trojloďová jednovežová dvojkaplnková stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s polygonálnym (päťbokým) presbytériom a predstavanou vežou. Baroková prestavba na prelome 16. a 17.storočia. Ďalšie úpravy v rokoch 1911-1912. Posledné úpravy aj s prispením mesta Trenčín prebehli v roku 2007. V kostole sa nachádza pohrebná kaplnka Ilešháziovcov. Nachádza sa na hradnom svahu nad mestom v areáli „Marienberg“ (Mariánska hora), na Mariánskom námestí 2. Z terasy, na ktorej stojí kostol je romantická vyhliadka na mesto.

Karner. Karner svätého Michala. Karner na nádvorí pri Kostole narodenia Panny Márie pochádza z gotiky a ako kostnica bol postavený v rokoch 1420-1430. Upravovaný bol v 16.storočí a počas opravy farského kostola slúžil ako kaplnka. V 17.storočí v ňom bola zbrojnica a sýpka. Má obdĺžnikový pôdorys, jednopriestorovú dispozíciu, je jednopodlažný s podkrovím a pivnicou. Stojí nad mestom na Mariánskom námestí 2 západným smerom od kostola. V roku 2007 v ňom bola otvorená Expozícia sakrálneho umenia.

Fara. Fara.

Zbrojnica. Renesančná hospodárska stavba, zbrojnica, pochádza z 2.polovice 15.storočia. Upravovaná bola v 20.storočí. Má obdĺžnikový pôdorys,  jednotraktovú dispozíciu, je jednopodlažná s pivnicou. Murovaná stavba stojí na Mariánskom námestí v severovýchodnej časti areálu kostola.

Schodisko. Kryté schodisko. Drevené kryté schodisko pochádza z baroka z roku 1568. Tvorilo nepriamu súčasť opevnenia mesta. Upravované bolo v rokoch 1708, 1886 a v roku 1979. Starobylé schodisko bolo postavené z mesta smerom k opevnenému farskému kostolu v rámci obrany. Nachádza sa na Farskej ulici v severnej časti areálu kostola.

Hradbový múr. Okolo severozápadnej časti areálu kostola stojí opevnenie v podobe hradbového múru s nepravidelným pôdorysom postavené v gotike koncom 14.storočia. Upravované bolo v 17.storočí.