Kostol nanebovzatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodne gotický rímsko-katolícky farský Kostol nanebovzatia Panny Márie postavený na prelome 13. a 14.storočia. Trojloďový kostol je najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou v meste Spišská Nová Ves. Architektúra kostola zo 14.storočia je zachovaná sčasti v pôvodnom stave dodnes. Upravovaný bol v roku 1395, kedy bola pristavaná Kaplnka svätého Michala. V 2.polovici 15.storočia (po roku 1445) bol nanovo zaklenutý. Reštaurovaný bol v 18.storočí a puristicky obnovený v 80.rokoch 19.storočia. Ďalšie úpravy v 2.polovici 20.storočia (1954-1958). Stavba s pôdorysom nepravidelného obdĺžnika. Predstavaná novogoticky upravená veža je najvyššia na Slovensku. Má výšku 87m. Novogotická kostolná veža ponúka domácim i turistom nádherný výhľad na mesto a široké okolie. Návštevníci pri výstupe na ňu majú možnosť obdivovať päticu zvonov. Najstarším je tzv. Šmertný zvon s priemerom 92cm z roku 1486 z dielne Jána Wagnera, pôsobiaceho v Spišskej Novej Vsi v slávnej zvonolejárskej dielni majstra Konráda. Dva najväčšie zvony Urban s priemerom 206cm (z roku 1849) a Concordia s priemerom 164cm (z roku 1857) zhotovil zvonolejár Andreas Schaudt z Budapešti. V roku 1930 zvonolejár Fischer z Trnavy ulial zvony Peter s priemerom 143cm a Medián s priemerom 118cm. Všetky zvony sú riadené jedným hodinovým strojom, ktorý zároveň ťahá aj sedem veľkých hodinových ciferníkov na veži. Práve kvôli množstvu hodín na kostolnej veži Spišiaci dostali prívlastok „šlepí“. Na veži sú umiestnené aj sochy štyroch evanjelistov vysoké 3,5m a vážiace 800kg. Sú dielom sochára Júliusa Fuhrmanna, pochovaného na tunajšom cintoríne. Postavy vyrezané z dreva držia v rukách brko a zvitok pergamenu, pri nohách majú atribúty: svätý Matúš anjela, svätý Marek leva, svätý Lukáš býka a svätý Ján orla. Mobiliár a výzdoba pochádzajú zo 16.-19.storočia. V interiéri sa nachádza viacero klenotov ako napríklad cenný gotický relikviár v tvare kríža z 1.polovice 14.storočia, oltár či bronzová krstiteľnica. Z pôvodného zariadenia sa zachovala neskorogotická skupina Kalvárie od Majstra Pavla z Levoče (okolo roku 1520) a gotické tabuľové obrazy. Nachádza sa na Radničnom námestí 6 v Pamiatkovej zóne.