Kostol nepoškvrneného počatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi

Národná kultúrna pamiatka Kostol a fara vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa neďaleko námestia v radovej zástavbe na ulici Levočská 12 v Pamiatkovej zóne. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Pôvodne gotický dvojloďový rímsko-katolícky Kostol nepoškvrneného počatia Panny Márie (tzv. malý, slovenský, vikariálny) zo 14.storočia. Je druhým najstarším kostolom v Spišskej Novej Vsi. Pôvodne bol iba kaplnkou pri mestskom špitáli, pravdepodobne zo 14.storočia. V roku 1724 bol pri kaplnke zriadený vikariát. Kaplnka bola rozšírená prístavbou chrámovej lode podľa plánov Jána Rossnera v rokoch 1727-1730. V roku 1753 sa v prestavbe pokračovalo vytvorením barokovej klenby a v rokoch 1868-1874 bola pribudovaná bočná kaplnka. Ďalšie úpravy v rokoch 1764, 1793, v rokoch 1823-1831 bol zväčšený a začiatkom 20.storočia upravený. Má obdĺžnikový pôdorys s polygonálnym záverom. Zariadenie je barokové, hlavný oltár pochádza z rokov 1751-1752, ale oltárny obraz je z roku 1856. Pôvodné bočné barokové oltáre sa nezachovali. Dnešné sú z rokov 1884-1886 a vyhotovil ich spišskonovoveský rezbár Július Fuhrmann. Staršie maľby barokovej kazateľnice z roku 1756 boli nahradené reliéfmi, ktoré, podobne ako viaceré drobné kusy zariadenia kostola, pochádzajú z dielne spišskonovoveského rezbára Františka Repcsika zo začiatku 20.storočia. Autormi stavby sú J. Rossner a J. Zavatský. Kostol slúžil hlavne slovenskému obyvateľstvu, preto je zaužívaný aj názov slovenský kostol.

Fara.